Een glas vol zegeningen

22,99

Het Londense leven van Wilmet Forsyth lijkt een glas vol zegeningen: ze is mooi, elegant en getrouwd met de aardige, welgestelde Rodney. Dure kleren, reizen, etentjes – Wilmet houdt ervan, maar gelukkig is ze niet. In de hoop iets nuttigs te kunnen doen zoekt ze haar heil bij de kerk, waar ze een keur aan excentrieke types ontmoet, en bij Piers Longridge, een bijzondere man die ook in haar geïnteresseerd lijkt. Wat er ondertussen onder haar neus gebeurt, ontgaat haar volkomen, en Wilmet krijgt een paar harde waarheden voorgeschoteld.

In deze roman uit 1958 is Barbara Pym (1913-1980) op haar best. Ze schetst de verschillende sociale milieus waarin Wilmet houvast probeert te vinden met grote precisie en trefzekere humor. Ze confronteert de lezer met de pijnlijke leegte van het leven van haar hoofdpersoon, maar biedt als altijd troost met haar scherpe observaties, milde spot en kleurrijke personages.


Recensies


PYM, BARBARA

Barbara Mary Crampton Pym werd geboren op 2 juni 1913 in Oswestry, Shropshire. Pyms ouders stimuleerden haar van jongs af aan om te schrijven en creatief te zijn. In 1931 ging ze Engels studeren in Oxford waar ze bevriend raakte met de toekomstige romanschrijver en literatuurcriticus Robert (Jock) Liddell, die haar vroege werk las en zinvolle feedback gaf.

Barbara Pym beschikte over een uniek vermogen om personages te creëren die zowel wild excentriek als ongelooflijk beminnelijk waren. Haar heldinnen werden vaak oude vrijsters genoemd, maar ze beantwoorden niet aan de norm die toenmalige schrijvers hanteerden voor die omschrijving. De spinsters van Pym zijn allemaal sterke vrouwen die grote waarde hechten aan hun onafhankelijkheid.  

Barbara Pym (1913-1980) schreef in totaal twaalf romans. Een tamme gazelle is haar eerste. Scherpe, soms deprimerende observaties van het kleine en alledaagse, maar ook humor en levenslust kenmerken haar werk

Boeken van de Auteur