Zo was het nu eenmaal

26,99

Na een familiefeest, op 30 januari 1933 – de dag dat Hitler aan de macht komt – waar bijna alle romanpersonages bijeenkomen, besluit een deel van de familie Duitsland te verlaten. Zo begint de emigratie naar Praag en Parijs, later naar Londen en de VS; het boek gaat over de steeds groter wordende problemen van de emigranten en de achtergebleven joden, de zelfmoorden, de deportaties en het uiteenvallen van gemengde huwelijken. Gabriele Tergit wilde haar generatie portretteren, met alle hoop, teleurstellingen en breuken in de continuïteit van het leven, ‘onze hele stomme wereld van 1932’ wilde zij vastleggen, de generaties van verdrevenen, tot aan de Joodse vluchtelingen in New York, die Grete, Tergits alter ego, in het begin van de jaren vijftig bezoekt.

Nog een grote roman schrijven – dat was, na De Effingers, een grote wens van Gabriele Tergit (1894-1982). In haar nalatenschap bevond zich nog een manuscript dat nu voor het eerst is gepubliceerd als So war’s eben, voorlopig in het Nederlands vertaald als Zo was het. Deze tweede grote roman van Gabriele Tergit verschijnt begin mei 2022 bij VMH in een vertaling van Mattanja van den Bos.

Nog één grote roman schrijven – dat was na De Effingers, de wens van Gabriele Tergit . In haar nalatenschap bevond zich nog een manuscript dat in 1921 voor het eerst in Duits-land is gepubliceerd als So war’s eben. In het Nederlands: Zo was het nu eenmaal. Deze tweede grote roman van Gabriele Tergit verschijnt in mei in een vertaling van Mattanja van den Bos.

Na een familiefeest, op 30 januari 1933 – de dag dat Hitler aan de macht kwam – waar bijna alle romanpersonages bijeenkomen, besluit een deel van de familie Duitsland te verlaten. Zo begint de emigratie naar Praag en Parijs, later naar Londen en de VS.

Zo was het nu eenmaal gaat over de steeds groter wordende problemen van de emigranten en de achtergebleven Joden, de zelfmoorden, de deportaties en het uiteenvallen van gemengde huwelijken. Gabriele Tergit wilde haar generatie portretteren, met alle hoop, teleurstellingen en breuken in de continuïteit van het leven, ‘onze hele stomme wereld van 1932’ wilde zij vastleggen, de generaties van verdrevenen, tot aan de Joodse vluchtelingen in New York, die Grete, Tergits alter ego, in het begin van de jaren vijftig bezoekt.

Zo was het nu eenmaal verschijnt half juni 2022.


Recensies


TERGIT, GABRIELE

Gabriele Tergit (1894-1982) werd geboren in Berlijn als Elise Hirschmann in een welgestelde joodse familie. Ze studeerde geschiedenis, filosofie en sociologie (o.a. bij Max Weber) en promoveerde in 1925. In het jaar dat haar eerste artikel in de krant verscheen (1915) ging ze publiceren onder het pseudoniem Gabriele Tergit, omdat het niet gebruikelijk was dat een vrouw uit een goed milieu een baan had als journalist. In 1933 moest ze halsoverkop uit Duitsland vluchten. Na een verblijf in Tsjecho-Slowakije en Palestina streek ze definitief neer in Londen en was daar van 1957 tot 1981 secretaris van de PEN-afdeling van Duitstalige auteurs.

Boeken van de Auteur