Vakantie aan de Waldsee

19,99

In maart 1944 bezet de Duitse Wehrmacht Hongarije. De bijna twintigjarige Carl Laszlo wordt met zijn hele familie vanuit zijn geboortestad Pécs (Fünfkirchen) naar Auschwitz-Birkenau gedeporteerd. Vijfenveertig van zijn familieleden worden direct na aankomst in de gaskamers vermoord. Laszlo overleeft een eerste selectie door Dr. Josef Mengele, maar Auschwitz is nog maar het begin. Tot aan zijn bevrijding door oprukkende Sovjettroepen in het voorjaar van 1945, doorstaat Laszlo de hel van nog vier concentratiekampen: Sachsenhausen, Buchenwald, Ohrdruf en Theresienstadt.

Vakantie aan de Waldsee
is een misleidende en ironische titel. Sommige Hongaren die naar een concentratiekamp werden vervoerd mochten een laatste kaartje versturen. Deze kaartjes waren, ondertekend door de gedeporteerde, ter geruststelling van de achtergeblevenen voorzien van het poststempel ‘Am Waldsee’.

Carl Laszlo schreef met dit boek een literaire getuigenis die uniek is in de holocaustliteratuur: bij het licht van de brandende vernietigingsovens, leest Laszlo Shakespeare’s Romeo en Julia. Middels deze lyrische liefdesverzen poogt hij geestelijk weerstand te bieden aan de gruwelijkheden die om hem heen gebeuren. Ferien am Waldsee is vertaald door Mattanja van den Bos. Pieter van Os, winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2020 voor zijn boek Liever dier dan mens, schreef er een inleiding bij.


Recensies

Volkskrant

Recensie_Waldsee


LASZLO, CARL

Carlo Laszlo (1923-2013) vestigt zich na de oorlog in Bazel als psychoanalyticus en kunsthandelaar. Ondanks de moord op bijna zijn hele familie beschouwde Laszlo zichzelf niet als slachtoffer, maar als een toeschouwer die tijdens die verschrikkelijke periode op de eerste rij zat en alles gadesloeg.

Boeken van de Auteur