Een tamme gazelle

21,99

Titel: Een tamme gazelle
Auteur: Barbara Pym
Vertaler(s): Anda Schippers
ISBN: 9789083095998
Prijs: €21,99
Februari 2022

Een tamme gazelle is het verhaal van twee zussen van middelbare leeftijd: de stijve, dromerige Belinda Bede en haar veel makkelijkere, knappe zus Harriet. Ze wonen samen in een Engels dorp, waar ze een belangrijke rol spelen in het sociale leven. Belinda is al sinds haar studententijd in stilte verliefd op de plaatselijke, zeer humeurige dominee, terwijl Harriet het liefst jonge, bleke hulppredikanten bemoedert en vetmest. Het verhaal volgt hun dagelijks leven, van triviale bezigheden als het stoffen van de slaapkamer – om vandaaruit beter de buren te kunnen bespieden – tot hoogtepunten als de huwelijksaanzoeken van een ietwat louche bibliothecaris, een bisschop die zowel op een schaap als een vis lijkt en de onuitgesproken liefdesverklaring van de dominee. Beide zussen maken een weloverwogen keuze.


Recensies


PYM, BARBARA

Barbara Mary Crampton Pym werd geboren op 2 juni 1913 in Oswestry, Shropshire. Pyms ouders stimuleerden haar van jongs af aan om te schrijven en creatief te zijn. In 1931 ging ze Engels studeren in Oxford waar ze bevriend raakte met de toekomstige romanschrijver en literatuurcriticus Robert (Jock) Liddell, die haar vroege werk las en zinvolle feedback gaf.

Barbara Pym beschikte over een uniek vermogen om personages te creëren die zowel wild excentriek als ongelooflijk beminnelijk waren. Haar heldinnen werden vaak oude vrijsters genoemd, maar ze beantwoorden niet aan de norm die toenmalige schrijvers hanteerden voor die omschrijving. De spinsters van Pym zijn allemaal sterke vrouwen die grote waarde hechten aan hun onafhankelijkheid.  

Barbara Pym (1913-1980) schreef in totaal twaalf romans. Een tamme gazelle is haar eerste. Scherpe, soms deprimerende observaties van het kleine en alledaagse, maar ook humor en levenslust kenmerken haar werk

Boeken van de Auteur