De Sint-Nikolaasavond

14,99

De Sint-Nikolaasavond
Peter de Génestet
ISBN: 9789083095981
Prijs: €14,99

Met een inleiding van literatuurcriticus Arjan Peters

Op Sinterklaasavond is het de gewoonte om gedichten voor elkaar te maken. Onder het mom van gezelligheid kunnen daarin stevige noten worden gekraakt. Dit gebruik kenden ze in de negentiende eeuw al, zoals het sfeervolle en geestige gedicht De Sint-Nikolaasavond uit 1849 van Peter de Génestet bewijst. Hij was een student van twintig jaar toen hij het schreef. Het ontlokte, waar hij het ook maar voordroeg, steevast veel bijval aan het publiek.

De Sint Nikolaasavond is, behalve een levendige schets, ook een kritiek op de jaarlijkse rijkelijke toekenning van koninklijke onderscheidingen door Willem II. Toevallig viel de verjaardag van de koning samen met het sinterklaasfeest op 6 december. De Génestet twijfelde er openlijk aan of de ontvangers van al die lintjes die werkelijk verdienden.
Maar geen kist vol ridderstarren
Maakt van vijf-en-twintig narren
Ooit één knap verstandig man.

De laatste, op zichzelf staande uitgave van De Sint-Nikolaasavond, stamt uit 1931. Literatuurcriticus Arjan Peters (1963) enthousiasmeerde de uitgever voor een aparte uitgave, en hij leidt deze herontdekking zelf in.


Recensies


blog, Marita Mathijsen:
St_Nicolaas_Mathijsen

DE GÉNESTET, PETER

Petrus Augustus de Génestet (1829-1861) was dichter en theoloog. Hij werkte als predikant in Moordrecht en in Delft. Hem was geen lang leven beschoren. Nadat zijn vrouw, Henriette Bienfait, en een van zijn vier kinderen in 1859 aan tuberculose waren gestorven, ging hij twee jaar later ook zelf aan deze toentertijd ongeneeslijke ziekte ten onder.

Boeken van de Auteur