Non-fictie

Prettige dag verder – Ria van Ruiswijk

Prettige dag verder
Auteur: Ria van Ruiswijk
ISBN: 9789083007632
Aantal pagina’s: 131
Prijs: € 14,99

‘Prettige dag verder’ van Ria van Ruiswijk bestaat uit een 80-tal columns die gaan over de periode nadat de schrijfster te horen kreeg dat ze onbehandelbare, uitgezaaide kanker had. Die diagnose kwam ‘out of the blue’ want daarvoor had ze zich supergezond gevoeld.
Ze beschrijft in haar boek hoe ze probeerde greep te krijgen op haar gezondheid, de medische zorg en alles wat er verder op haar afkwam. Maar het gaat ook over alledaagse dingen en over herinneringen van vroeger, allemaal opeens in het licht van de tijdelijkheid, en over de emoties die passeren, zoals angst, verdriet, hoop, vertrouwen, boosheid en ja, zelfs dankbaarheid.
Deze columns vormen een samenballing van al die ervaringen. Ze zijn compact en lichtvoetig geschreven. Met een scherpe observatie van zichzelf en haar omgeving, maar ook met relativering en humor.

Dagboek van een wanhopig mens – Friedrich Reck-Malleczewen

Dagboek van een wanhopig mens
Auteur: Friedrich Reck Malleczewen
ISBN: 9789081786140
Aantal pagina’s: 202
Prijs: € 19,50

Friedrich Reck schreef zijn Dagboek van een wanhopig mens tussen 1936 en 1944. Reck beschrijft belangrijke gebeurtenissen tijdens het regime van Hitler, maar ook filosofeert hij over de redenen waarom Hitler aan de macht is gekomen.
De in Oost-Pruisen geboren, conservatieve Reck schreef met dit dagboek, waarvan de haat jegens het nazi-regime van de bladzijden spat, een pregnant document over de periode voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij voorzag al in 1936 waartoe de waanzin van het Derde Rijk zou leiden. Al in 1936 sprak hij over de ‘Tweede Wereldoorlog’ die pas in 1939 zou uitbreken. Zonder enige terughoudendheid stelt hij de misdaden van het Duitse nazisme aan de kaak. Hij beschrijft het totalitaire systeem waarin kinderen worden geprezen die hun ouders verraden en waar foltering van weerloze mensen gezien wordt als een heldendaad.

Op 21 september 2018 verscheen er een recensie door Arnold Heumakers in de NRC. Dagboek van een wanhopig mens kreeg 4 ballen.

Terug naar Mokum
Auteur: Meta Gemert
ISBN: 9789081786102
Aantal pagina’s: 256
Prijs: € 15,95

Terug naar Mokum is een bewerking van een deel van de memoires van twee Amsterdamse broers, Henk en Wim Gemert. Henk (1896), groeit op in Mokum en gaat al op jonge leeftijd varen bij de koopvaardij. Wim (1904), woont van zijn negende tot zijn zestiende in Frederiksoord waar zijn moeder, die inmiddels weduwe is, pensionhoudster wordt. Terwijl Henk op zee zit, voltrekt zich een tragedie in dat Drentse boerenland, wanneer hun broer Gerard een ongeluk krijgt en invalide wordt.
Wim gaat uiteindelijk terug naar Amsterdam waar hij bij de marine gaat om zijn dromen te kunnen verwezenlijken, terwijl die van Henk in duigen vallen.
Het boek neemt de lezer mee naar het Amsterdam van rond 1910, waar de paardentram wordt vervangen door de elektrische tram; naar Frederiksoord waar de Maatschappij van Weldadigheid grote invloed heeft; naar de exotische havens van het voormalig Nederlands Indië, Zuid Afrika en Zuid Amerika, en naar het New York van 1912, waar het Woolworth Building in aanbouw is.
Dit boeiende “duo-document” speelt zich af tegen de achtergrond van historische gebeurtenissen voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. Terug naar Mokum is een deel van de kleine Nederlandse canon. “Klein” omdat het over gewone mensen gaat die de geschiedenis misschien niet hebben bepaald, maar wel mede hebben vormgegeven.

Schuiven naar boven