Fraaie satire uit 1931 over Berlijn in het interbellum

Recensie: Volkskrant van 4 oktober 2019.
De analyse van een rage, zo zou je Käsebier verovert de Kurfürstendamm van Gabriele Tergit (1894-1982) kunnen omschrijven. Deze overvolle maar vermakelijke roman vertelt het verhaal van een stel gewiekste zakenlieden. In de bescheiden volkszanger Käsebier zien zij een gewillig slachtoffer voor hun plannen tot zelfverrijking.

Het begint op de redactie van een krant, de fictieve Berliner Rundschau, waar drie journalisten bekvechten over wat het hoofdartikel gaat worden. Een van hen heeft Georg Käsebier zien optreden en is razend enthousiast, vooral over diens succesnummer Hoe kan hij slapen met die dunne muur?.

Anders dan de titel suggereert, speelt Käsebier in deze satire slechts een ondergeschikte rol. Veel meer gaat het over de stad Berlijn tussen de twee wereldoorlogen en het opkomend antisemitisme. Het faillissement van het Käsebiertheater kan gelezen worden als een metafoor voor de ondergang van de Weimarrepubliek.

De roman verscheen in 1931. Het was Tergits debuut. Twee jaar later vluchtte ze naar Palestina. In 1951 volgde de familieroman De Effingers Een vertaling hiervan staat voor volgend voorjaar gepland. Een boek om naar uit te zien. (Peter Swanborn)

Gabriele Tergit: Käsebier verovert de Kurfürstendamm. Uit het Duits vertaald door Kees van Hage. Van Maaskant Haun; € 22,99

Fraaie satire uit 1931 over Berlijn in het interbellum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven